O nama

        


Dragi IT prijatelji, ljubitelji starijih kompjutera,  drago mi je da mogu da vas pozdravim na sajtu namenjenom onima koji su na mala vrata ušli u naše kuće i promenili naše živote, bukvalno iz korena. Ovde ćete videti mnogo starih kompjutera, onih kojih odavno nema ili su ostali u našim kućama kao drage uspomene. 
Sakupljanjem starih računara i " svega okolo " bavim se više od 30 godina. Počelo je sasvim slučajno, sa prvim brojem " Računari u vašoj kući ", od tada do danas računari su postali moja svakodnevica. Ni sanjao nisam koliko će se tih divnih mašina naći u mojoj kolekciji i koliko lepih trenutaka ću provesti učeći programiranje ili igrajući neke od nezaboravnih igrica na C64 i sličniim računarima. Kako sada sve ide u reciklažu, želja mi je da što više toga sačuvam i ostvarim još jednu želju - otvaranje muzeja starih kompjutera. Jedino na taj način sačuvaćemo ih od zaborava, a današnji " IT klici" moćiće da ih vide uživo, probaju kako rade a možda i da odigraju neku og legendarnih igrica. Posebna draž je, kada kupite neku "staru mašinu" i kada joj nakon popravke, čišćenja i sređivanja, udahete novi život a na ekranu monitora ponovo ugledate poruku READY _. 

     Nakon toliko vremena, kolekcija je postala impozantna,te se tako se rodila i ideja o formiranju muzeja starih kompjutera u Kladovu. Nadam se da će lokalna samouprava imati razumevanja i dodeliti mi adekvatan prostor, jer će to biti veliki plus za jedan ovako mali grad, pogotovo kada znamo da u našem okruženju, jedino u Hrvatskoj, u Rijeci, postoji muzej kompjutera.
   
     Pored kućnih računara, laptopova, igračkih konzola, džepnih organajzera i PDA uređaja, digitrona, džojstika ....  videćete i kolekciju od tridesetak starih, mehaničkih računskih mašina.
U kolekciji se nalazi i veća količina softvera, hardvera i literature. 

             
     Moji prvi računari bili su: Dragon 32, naša GalaksijaCommodore 64. Pojavom PC računara i laganim odlaskom u " penzju " kućnih komjutera, krenula je kolekcionarska groznica, koja traje i danas.
Potrudio sam se da vam predstavim celu kolekciju, koja se sastoji od kućnih računara, laptopova, igračkih konzola, PDA uređaja, džojstika, starih digitrona sa led diodama umesto ekrana, te posebno lepih i interesantnih starih, mehaničkih računskih mašina, 
među kojima se nalaze i neke čiji rođendan datira iz daleke 1926 godine.  One su mi posebno drage, očaran sam njihovom mehaničkom konstrukcijom, radom ali i njihovom lepotom.
Najveći deo računara je u radnom stanju. Ostali će vremenom proći kroz servis i dobiti novi život.

     Molio bih sve koji posete moj sajt, a imaju neke od ovih starih mašina a ne znaju šta će sa njima, da ih doniraju, sačuvaju od zaborava i omoguće svima da vide kako su računari nekad izgledali.
Posedujem i jedan manji broj duplikata koje bih rado menjao za neki model koji nemam.
     Sve donatore, ljude dobre volje, posebno ću predstaviti u odeljku sa donatorima, te molim  posetioce sajta da ga pogledaju.
     Kolekcija trenutno broji skoro 1000 eksponata i trebaće dosta vremena dok se sve postavi na sajt. Molim vas za strepljenje, vlasnik kolekcije Mihajlo Sideris!!